Het strand en de zee brengen gevaren met zich mee. Wij geven u een paar tips voor een veilig dagje strand.
Onderschat de gevaren van de zee niet: Ga, als je niet goed kunt zwemmen niet te ver in zee. Zwem nooit alleen, zelfs de beste zwemmer kan in problemen komen. Wilt u een flink end zwemmen? zwem dan langs de kust, dan kunt u makkelijker terugkomen.
Op het uitgerekte Schouwse strand kunt u heerlijk wandelen. Noordwest van Renesse ligt een uitgestrekt en heerlijk rustig gebied; het watergat. Delen van dit gebied raken echter ingesloten bij opkomend water. Het is daarom belangrijk te weten wanneer het hoog water wordt, als u hier gaat wandelen. Kijk hier voor een filmpje met meer info.
Kinderen vinden het strand geweldig! Lekker spelen in de zee, kuilen graven of met een bal in de weer. Zorg bij spelen in zee dat u altijd in de buurt bent! Kleine kinderen willen door hun spel nog wel eens kwijtraken. Let daarom goed op, en haal voor de kleintjes een 06-polsbandje bij de lifeguards.
Vliegeren is leuk! Toch zien de lifeguards wel eens gevaarlijke situaties ontstaan wanneer een tweelijns vlieger over badgasten vliegt. Ga met zo’n vlieger naar een rustig stuk strand, en vlieg niet laag over mensen: Laag bij de grond trekken vlieger het hardst, en zijn ze moeilijker te beheersen.
De Schouwse kust wordt beschermd door paalhoofden en golfbrekers (of strekdammen). Dit zijn prima plekken om met laag water krabbetjes te zoeken! De stenen en palen zijn door de aangroei van schelpen soms erg scherp! Oppassen met blote voeten dus!
Kitesurfen doe je goed voorbereid: laat je omgeving weten wat je gaat doen en ga niet alleen, check de locatie en condities, zorg dat je materiaal op orde is en ken je grenzen. Help collega-kiters of zorg voor hulp. Zorg ook dat je materiaal gelabeld is: dat voorkomt onnodige zoekacties! Onze collega’s van de KNRM leggen het hier uit.
De zee stroomt en is altijd in beweging – ook als je het niet ziet! Vooral muien zijn gevaarlijk. Een mui is een dieper gedeelte dwars op de kust tussen twee zandbanken in. Het water tussen het strand en de zandbanken stroomt bij vloed en eb door de mui. dat levert gevaarlijke situaties op: lees hier meer.
De wind waait soms zo dat ballen, luchtbedjes, eenhoorns en ander opblaas-speelgoed de zee op waaien. Mensen die op deze ‘drijfmiddelen’ zitten, of er achteraanzwemmen, kunnen flink in de problemen komen. Voorkom problemen: zwem nooit achter afdrijvende ballen of luchtbedden aan!
Lekker een dagje zonnebaden aan zee! Slim van de zon genieten? Smeer dan regelmatig met zonnebrand, zoek op hele warme dagen ook af en toe de schaduw op, bijvoorbeeld bij een van de paviljoens. Drink voldoende…. en niet te veel alcohol!
Je weet dat ze er zijn en vaak zwem je er gewoon tussendoor. Tot die ene keer dat je toch met een kwal in aanraking komt. Wat zie je, wat voel je en hoe verlicht je de klachten?
Wat stel je vast bij een kwallenbeet?
Wat doe je bij een kwallenbeet?
Het strand en de zee brengen gevaren met zich mee. Wij geven u een paar tips voor een veilig dagje strand.
De lifeguards houden toezicht op dit deel van het strand.
U mag baden en zwemmen, maar het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden) is verboden vanwegen het risico op afdrijven
Het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Meestal heeft dit te maken met het weer of gevaarlijke stromingen.
Het is verboden te baden of te zwemmen.
Er is een kind gevonden.
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. De Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering.
Genieten op het strand? Dat doet iedereen anders. Daarom kunt u in de Westhoek van Schouwen-Duiveland naar uw eigen type strand. Er zijn natuurstranden, familiestranden, (water)sportstranden en gecombineerde stranden. Voor de natuurliefhebbers zijn er natuurstranden. Ook zijn er twee kleinere naturistenstranden. U wilt genieten, uw buren op het strand ook. Om daar rekening mee tehouden en de natuur te sparen, gelden er regels die u vindt bij elke strandovergang. Op deze pagina vind u informatie wat waar wel en waar niet mag. Meer info over de strandregels vind u in de strandfolder (PDF) en op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland, die de regels ook heeft opgesteld. Wat op welk strand wel en niet mag is ook terug te vinden in de strand-app.
Er mag overal gezwommen worden mits er geen rode vlag gehesen wordt op de reddingsposten. Zwemmen in zee is ten alle tijden op eigen risco. Heeft u vragen over veilig zwemmen? vraag gerust advies bij de lifeguards.
Honden zijn op het gehele strand aangelijnd toegestaan. Loslopende honden zijn in het hoogseizoen, van mei tot en met september, toegestaan na 19.00 uur en voor 10.00 uur, buiten het hoogseizoen zijn hier geen tijden aan verbonden.
1 oktober t/m 1 mei is het op het hele strand toegestaan paard te rijden. Buiten deze periode om, is dat alléén toegestaan van Domeinen 2 tot aan het Watergat. In de overige gebieden mag slechts tussen 19:00 en 9:00 uur paard gereden worden.
Op de stranden van Westerschouwen is het niet toegestaan een metaal detector te gebruiken. Dit in verband met historische schatten die zich in de bodem bevinden.
Tweelijns vliegers zijn alleen toegestaan op bepaalde stranden. Op deze stranden mag er 200 meter van duinovergangen en strandpaviljoens vandaan gevliegerd worden.
(Wind)surfen e.d. is alleen toegestaan bij bepaalde stranden aan de Brouwersdam. Ga niet bij de Oosterscheldekering te water, door gevaarlijke stromingen is dit levensgevaarlijk.
Kitesurfen e.d. mag alleen bij de Brouwersdam. Deze locaties leent zich hier goed voor omdat er een groot ondiep gebied is, hier vindt zich dan ook een populaire kitesurf spot. Op overige locaties aan de Schouwse kust is kitesurfen niet toegstaan.
Jetski’s en motorboten zijn op twee stranden in de kom van Brouwersdam toegestaan. Ze mogen hier aanlanden en wegvaren. Voor de rest van de stranden geldt dat een minimale afstand van 200 meter tot de waterlijn aangehouden moet worden.
Kitebuggyen e.d. is toegestaan op het strand van de Brouwersdam. Aangezien dit een breed en vlak strand is, is dit een ideale plek voor deze acticiteiten!
Naaktreactie is toegestaan binnen de aangegeven gebieden. Ze zijn te herkennen aan de borden op het strand.