Strand gevaren

Een dagje strand is altijd leuk! De zee is een grote natuurlijke omgeving, die helaas geen rekening houdt met u, u zult dus rekening moeten houden met de zee. Op deze pagina staan enkele handige tips die uw dagje strand leuk houden! 

Om te beginnen een kort overzicht:

  • Houdt elkaar bij het zwemmen in de gaten, dit kan ook iemand zijn die op de kant staat. Ga nooit alléén.
  • Houdt uw kinderen goed in te gaten, zeker in de buurt van de waterlijn. Er zijn polsbandjes waar naam en telefoonnummer op gezet kunnen worden beschikbaar bij de reddingsposten.
  • Ga niet te ver de zee in, zorg dat u kunt blijven staan.
  • Respecteer de regels van het strand.
  • Vraag aan de strandwacht of er gevaren zijn waar extra op moet worden gelet. Wij helpen u graag verder.

Zwemmen in zee

Zwemmen in zee brengt allerlei gevaren met zich mee. Er leven veel verschillende dieren in de zee, u kunt gestoken worden door een kwal (niet gevaarlijk) of vissen voelen bij uw benen. Dit zou bijvoorbeeld een angst gevoel kunnen veroorzaken. daarom is het belangrijk dat u altijd met zijn tweeën gaat zwemmen. Er kan natuurlijk ook altijd iemand op de kant achterblijven. Mocht er iets gebeuren dan ben je tenminste met zijn tweeën. Ga nooit te ver het water in, zodat u kunt blijven staan. Door golven en wind kan de afstand tussen u als zwemmer en de kant een vertekend beeld opleveren.

Kijk voordat u gaat zwemmen eerst rustig naar de omstandigheden. Hoe is het weer, hoe hoog zijn de golven? Mocht u het niet vertrouwen ga dan niet zwemmen. U kunt natuurlijk altijd bij de reddingsposten kijken of er een gele of rode vlag hangt, dit geeft aan dat zwemmen gevaarlijk of verboden is. Let dan extra op als u wel het water in gaat. 

Mocht er toch wat mis gaan, dan is het belangrijk dat u niet paniek raakt en rustig naar de kant zwemt. Probeer zo recht mogelijk naar de kant te zwemmen, dus niet terug naar u eigen handoekje. Probeer aandacht te trekken door met beide handen op het water te slaan. Als u op de kant staat en u ziet het fout gaan, dan is het belangrijk dat u niet direct het water ingaat. Bel eerst de reddingsbrigade (nummers zijn te vinden bij de overgangen) of 112, verlies het slachtoffer ondertussen niet uit het oog. 

Zwemmen met groepen

Als u met een groep gaat zwemmen, brengt dit een extra gevaar met zich mee. Er kan zomaar iemand verdwijnen, of over het hoofd gezien worden. Om dit te voorkomen is het handig om even te tellen voordat u de zee in gaat, en te blijven tellen om te kijken of er iemand verdwijnt. Opvallende badmutsen kunnen helpen om overzicht te houden. Bij de reddingsbrigade werken we vaak met een buddysysteem. Hierbij vorm je tweetallen die elkaar in de gaten houden. Dit biedt structuur, en kan er simpel gevraagd worden of iedereen zijn buddy opzoekt. Tellen bljift belangrijk, omdat er ook een tweetal kan verdwijnen.

Kinderen

Helaas gebeurt het met enige regelemaat dat ouders hun kinderen kwijtraken. Het is het zeer belangrijk constant op uw kinderen te letten. Er zijn polsbandjes bij de reddingsposten beschikbaar waar een telefoonnummer op geschreven kan worden, dit kan erg helpen om uw kind snel terug te vinden. Kinderen verdwalen vaak bij het terug lopen naar het handoekje. Zeker op een drukke stranddag kan er door tentjes en windschermen een heel doolhof onstaan voor kinderen. Probeer een makkelijk (hoog!) herkenningspunt af te spreken als u op het strand aankomt. Het belangrijkste is dat u uw kinderen goed in gaten blijft houden, zeker als ze in de buurt van de zee zijn. Daarnaast is het van belang om goed te weten wat uw kinderen aan hebben en bij zich hebben (bijvoorbeeld schepjes of een visnetje) Dit kan de zoektocht versnellen, mochten ze toch kwijt raken. 

Bent u uw kind kwijt geraakt, raak dan niet paniek. De meeste kinderen worden binnen 10 minuten teruggevonden. Kijk eerst goed naar de plek waar u uw kind voor het laatst heeft gezien, meer dan de helft van de vermissingen wordt op deze manier opgelost. Mocht het kind hier niet zijn, bel dan de reddingsbrigade, wij komen  graag helpen zoeken. Natuurlijk wilt u zelf ook mee helpen zoeken, let dan wel heel goed op dat u niet de rest van uw kinderen ook uit het oog verliest! Ga niet op het strand heen en weer rennen, maar probeer structureel te zoeken. Ga bijvoorbeeld eerst hoger op staan zodat u meer overzicht heeft.

Mocht u nou een kind zien lopen wat huilt en zoekend om zich heen kijkt, wees dan niet bang dit kind aan te spreken. Mocht hier nou uitkomen dat het kind inderdaad zijn ouders kwijt is, dan kunt u de reddingsbrigade bellen. Wij nemen het gevonden kind dan graag van u over en gaan op zoek naar de ouders.

Golfbrekers en Paalhoofden

Golfbrekers

Golfbrekers komen bij laag water droog te liggen. Dit trekt vaak mensen aan die er op gaan lopen, er zijn veel schelpdieren te vinden. Dit is heel gevaarlijk: de stenen zijn glad scherp en hard. Bijna de helft van de ehbo gevallen bij de reddingsbrigade komt omdat mensen op deze stenen zijn gevallen. Ons advies dan ook: ga niet op golfbrekers lopen.

 

 

 

Paalhoofden

Het is natuurlijk heel spannend om op paalhoofden te lopen en het water in te duiken. De zee is niet zoals een zwembad overal even diep, het kan dus gebeuren dat het zomaar een stuk minder diep is. Dit maakt duiken dus ook zeer gevaarlijk van wordt ten alle tijden afgeraden. Daarnaast is er het gevaar dat je tussen de palen kunt vallen. Deze zijn vaak opgeruwt door de vele schelpjes die er op zitten. Door stromingen kan het daarnaast ook nog lastig zijn er tussen uit te komen. Dit kan verwondingen over het hele lichaam veroorzaken. 

Aangesloten bij